• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Roligt om tulpanens historia

Roligt om tulpanens historia

Tulpanens tidiga historia

Det finns en sägen som berättar om en ung man som levde för länge sedan. Då hans fästmö dog blev han så ledsen att han tog sin häst och red ut för ett stup. Där hans blod sipprade ner i jorden växte det upp vackra röda tulpaner

Det är som sagt en sägen, men det är därifrån som röda tulpaner representerar kärleken på blomsterspråk. På den tiden växte tulpanerna fritt på stäpperna hela vägen mellan Medelhavet och Kina.

Sultanen Suleiman väcker intresset för tulpaner

Under 1500-talet regerade en sultan som hette Suleiman I i Turkiet. Suleiman gillade poesi, vacker konst och fina växter. Framför allt älskade han tulpaner. Och det är under hans regeringstid som intresset för tulpaner började sprida sig. Det som Suleiman gillade ville även andra mäktiga män ha.

Turkiet var på denna tiden en stormakt, och utländska diplomater och handelsmän kom ofta till huvudstaden Konstantinopel. En av dessa män kom från Belgien (vi har ej hittat hans namn) och han tog med sig tulpaner hem. Där fick en kompis till honom några tulpanlökar. Denna kompis hette Clusius och han flyttade senare till Holland.

Sultanen Suleiman I älskade tulpaner och tulpanlökar

Tulpanerna blir till en hobby för de extremt rika

Under 1500- och 1600-talet exploderar intresset för tulpaner. Då tillgången på tulpanlökar är starkt begränsat blir det en hobby för de allra rikaste människorna. Kulmen nåddes under mitten av 1600-talet då ett par tulpanlökar kunde kosta 50 000 kr! Men då tyckte myndigheterna i Holland att det räckte, och städerna började förbjuda spekulativ handel med tulpaner. Priserna sjunk drastiskt och tulpanen spred sig ut i Europa. När tulpanerna nådde de franska hovet blev det nästan en ny hysteri. Fransmännen älskade att det finns så många olika varianter av tulpaner (inte lika många då som nu, men ändå många) och de franska hovdamerna började bära tulpaner i sin décolletage. 

Dock blir det revolution i Frankrike, och Napolen krigar ute i Europa, vilket innebär att folk får annat att tänka på än tulpaner.

Köp dina tulpanlökar hos Simbadusa.se så får du vackra blommande tulpaner till våren.

Tulpanen är fortfarande vår mest populära höstlök

Nu finns det massor av olika höstlökar att köpa (dvs blomsterlökar som du planterar på hösten och som sedan blommar till våren), men tulpanen är fortfarande den mest populära sorten. Men en stor skillnad är priset. Som mest kostade några tulpanlökar 50 000 kr. Nu kan du köpa både tulpaner och många andra vackra höstlökar för runt 50 kr/förpackning. 

Här är en länk där du kan köpa höstlökar på internet.

2017-09-10 21:43

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan