• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
TRÄDGÅRD  Sättpotatis

Köp sättpotatis och odla dina egna potatisar

Information om att köpa sättpotatis och bra odlingsråd.

Här kan du köpa många olika sorters sättpotatis. Du hittar både de tidiga sorterna som blir klara till midsommar, och senare sättpotatis som du tar upp till hösten. Ofta går det bättre att lagra de senare sorterna.

Köp gärna din sättpotatis tidigt på våren och lägg dem ljust. Då får de groddar och kommer igång tidigare när du sedan planterar ut dem.

Så här gör du när du odlar potatis:

1. Välj vilka sorter du vill odla. Det finns tidiga sorter och senare. De tidiga är goda att äta färska redan till midsommar eller strax efter, medan senare potatis ofta har bättre lagringsegenskaper. Beställ dina sättpotatis tidigt. Ofta tar de mest populära sorterna slut fort.

2. Förgrodda dina sättpotatis. Detta gör du genom att placera dem på exempelvis en bricka i fönstret innan de ska sättas ut i trädgårdslandet. De vill ha en ljus och sval plats för att få många knubbiga groddar. Helst inte direkt solljus och inte för varmt. 

Det tar ca 4-6 veckor att grodda potatis. Groddarna bör vara 2-3 cm långa när du planterar ut din sättpotatis.

3. Förered jorden genom att rensa bort ogräs och luckra upp den genom att gräva eller på annat sätt lufta jorden ca 20 cm djupt. Blanda i kompost eller gödsel så att jorden blir näringsrik. 

4. Plantera sättpotatisen genom att gräva ner den ca 10 cm djupt. Ha ca 30 cm mellan potatisarna. Se till så att alla är ordentligt täckta av jord och vattna sedan.

5. Sköt sedan om dina potatisar genom att vattna om det är en torr sommar, rensa bort stort ogräs och framför allt - kupa potatisen allt eftersom blasten växer. När du kupar potatisen så drar du upp extra jord runt plantorna för att inte knölarna ska utsättas för ljus. Om så sker blir de gröna och oätliga.. Fyll på jorden (kupa) ett par gånger under säsongen allt eftersom plantan växer.

6. Efter ca 9-13 veckor är det dags för skörd. Olika potatissorter tar olika lång tid på sig från plantering till skörd. Även om du har förgroddat potatisen, var i landet du bor och vilket väder det är spelar roll.

Gräv försiktigt upp dina potatisar med en spade och låt dem torka i solen några timmar. Förvara dem sedan mörkt och svalt.

Se även vår avdelning med fröpåsar. Här kan du köpa Sveriges billigaste fröer.


Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan