• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Att lyckas med höstsådd

Att lyckas med höstsådd

Fortsätt odla sallat, spenat och många andra grönsaker och kryddor även på hösten. Nu är det varmt i jorden och många sorter växer fort. På så sätt kan du skörda färska grönsaker långt in på hösten. Här får du några råd på hur du lyckas med din höstsådd.

Augusti är en bra tid för att börja med höstsådd. Förenklat kan man säga att det finns tre olika sorters höstsådd.

1. Kryddor och krukväxter som du odlar inomhus i köksfönstret. Dessa går oftast bra att så året om. Exempel är basilika och palettblad. Eventuellt kan de behöva lite extraljus under vintern.

2. Grönsaker som växer fort. Det är dessa du ska så nu i augusti. Exempel på sorter är sallat, spenat, asiatisk kål, salladslök och rädisor. De växer fort när du sår dem nu när jorden är varm, och du hinner få en bra skörd innan vintern kommer. Läs mer nedan...

3. Lite senare på hösten är det dags att så tvååriga och fleråriga blommor som exempelvis pense, blåklockor och prästkragar. Dessa blommor ska gro och bilda en liten bladrosett innan vintern kommer, men inte växa och bli för stora. Som småplantor klarar de vintern och kommer då igång bra nästa vår. Täck gärna sådden med fiberduk eller löv.


På hösten gror fröerna fortare, men det kan finnas ogräs i jorden så rensa gärna ordentligt innan du sår.

Några tips för dig som sår nu i augusti:

- Läs instruktionerna på fröpåsarna så du får rätt sådjup och avstånd mellan plantorna.

- Nu kan det finnas en del ogräs i trädgårdslandet så gör tydliga rader och märk gärna upp dessa med ett snöre eller sticketiketter. Rensa så gott du kan innan du sår.

- Så i fuktig jord. Under sommaren torkar det fort så tänk på att vattna innan du sår. Vattna även efter sådd men var försiktigt så inte fröerna sköljs bort. Använd gärna en stril.

- Täck sådden med fiberduk så kommer det igång fortare och fuktigheten bevaras.

- Var noga med att rensa bort ogräset i början så ser du tydligt när plantorna kommer.

- Njut av nyskördat även sent på hösten 😀

2023-07-30 09:57

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan