• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Så dina egna pelargoner

Så dina egna pelargoner

Pelargonen är en klassisk svensk sommarblomma, och har odlats i generationer. Det finns många olika varianter av pelargoner, och de flesta blommar under hela sommaren.

Odla dina egna pelargoner genom att så direkt från fröer. Med lite tålamod är det lätt att så pelargoner och sköter du om dina plantor så kan du ha dem i flera år. Övervintra frostfritt så kommer de år efter år. 

Odla dina pelargoner från frö.

Du kan välja bland många olika sorter när du ska fröså pelargoner.

Så pelargoner

Det är bra att börja tidigt om du ska så pelargoner. Gärna i februari. Då får du blomning hela sommaren. Du kan givetvis så senare också men då kommer även blomningen ingång lite senare.

Så dina fröer i fuktad såjord. Så glest så blir det lättare när du ska plantera om de små plantorna lite senare. Pelergonfröer är ljusgroende, men du kan strö ett tunt lager perlite eller såjord över. Sätt sådden i ett miniväxthus så håller den fuktigheten bättre. Placera sådden i ett fönster med ett element under, eller på annan ljus plats.

Bäst gror fröerna i 21-25 °C. Om sådden inte står ovanför ett element så är det bra att använda en värmematta. Fröerna brukar gro efter ca 1 vecka. Ibland tar det lite längre tid.

Placera de små plantorna svalare, ca 18 grader. Har du sått tidigt kan du behöva extra växtbelysning, men är det i mars/april så fungerar ett soligt fönster bra. 

Plantera om dina pelargoner

När de små pelargonplantorna fått 3-4 bladpar är det dags att plantera om i störrre kruka med näringsrik jord. Använd blomjord och en kruka som är 6-8 cm. Lite senare är det dags att plantera om en gång till, och då i den kruka som pelargonen ska stå i när du planterar ut den under sommaren.

Pelargoner är känsliga för frost så plantera inte ut för tidigt. Innan du sätter ut dem för sommaren så är det bra att avhärda plantorna. Det gör du genom att du sätter ut dem på skyddad plats under dagen, och tar in dem igen på kvällen. Upprepa detta några dagar så att plantorna vänjer sig vid att vara ut. 

Andra året blir pelargonerna oftast större.

Andra året blir pelargonerna oftast större och får fler blommor.

I skyddade lägen kan du ha pelargoner i rabatten, men bäst trivs de i en kruka på altanen. När hösten närmar sig är det dags att låta dina pelargoner gå i vila. Minska vattningen och placera svalt. Under vintern vill pelargonen stå frostfritt. Kan du ge lite stödljus i form av växtbelysning så behöver du även ge vatten. En tumregel - ju varmare den står desto mer ljus kräver den och då även mer vatten. Bäst är svalt, ca 8-10 grader, lite ljus från ett fönster och lite extrabelysning om det går. 

Nästa år blir pelargonerna oftast större och får ännu finare bloming. Lycka till med att så dina egna pelargoner från frö.

2021-02-06 17:04

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan