• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Odla din egna chili

Odla din egna chili

Att odla sin egna chilli har blivit väldigt populärt. Här får du flera bra tips på hur du gör för att lyckas med din odling.

Läs om de olika sorterna och välj rätt sort så du får lagom starka frukter.

Det finns många olika sorters chili så innan du beställer dina fröer bör du fundera på vilka sorter du vill odla. Några är milda, andra starka och ett par sorter är det riktigt mycket kraft i.

Fröer till chili bör sås ganska tidigt, senast i februari för att du ska hinna få fram mogna frukter innan hösten kommer.

Olika sorter tar olika lång tid men i slutet av sommaren kan du skörda.

 

Så här gör du när du odlar chili:

1. Du behöver börja odla din chili inomhus senast i februari. Använd den näringsfattiga såjorden och så i små krukor som har hål i botten. 6 cm plastkrukor är ett bra alternativ. Så ett frö i varje kruka. täck fröerna med ca 0.5 cm jord och vattna. 

Täck sedan sådden och placera på en varm plats. Ovanför ett element är en bra plats då sådden då får värme underifrån. Ett annat bra alternativ är att använda en värmematta

2. När dina fröer har grott flyttar du de små plantorna till en plats som är ljus och sval. En bra temperatur för din chili är nu 16-18 grader. Om du sår tidigt på vintern/våren kan du behöva extraljus.

3. När plantorna har kommit igång är det dags att plantera om dem i större krukor. Nu använder du planteringsjord som innehåller mer näring än såjord. Efter ytterligare några veckor kan du börja gödsla med extra näring. Plantorna vill fortsatt stå ljust och svalt. Tänk på att hålla jorden lätt fuktig hela tiden. 

Det kan behövas ytterligare en omplantering i större kruka innan du planterar chiliplantorna i sin slutgiltiga kruka. Om du tittar i krukan (kläm ihop den lätt några gånger och lyft ur jordklumpen försiktigt) så ser du när rötterna börjar fylla upp krukan - då är det dags att plantera om.

4. Den sista krukan du planterar i bör rymma minst 10 liter jord. Denna sätter du sedan ut på en varm och solig plats (eller i växthuset). Plantera inte ut för tidigt. Vänta tills nattemperaturen är minst 10 grader. Fortsätt att vattna och ge näring.

Några sorter kan behöva toppas för att inte bli för höga. Gör i så fall detta ganska tidigt. Om du gör det för sent (under sommaren) så försenas skörden.

5. I slutet av sommaren är det dags att skörda frukterna. Var plantorna står, hur vädret är och vilken sort du odlar påverkar när det är dags att skörda, men oftast är det från slutet av juli till september.

 

Chili kan ätas färsk allt eftersom du skördar frukterna. De håller sig några veckor i kylen om du vill spara. Du kan även frysa in (dela frukterna och skrapa ur känorna) eller torka din chili.

Här kan du köpa fröer till chili. Sortera efter "Frökaterori = Grönsaksfröer" och "Namnfilter = C" så ser du alla våra sorter. När detta blogginlägg skrivs så finns det 20 olika sorter att välja bland!

 

 

2021-01-29 17:22

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan