• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Att köpa gräsfrö och så en gräsmatta

Att köpa gräsfrö och så en gräsmatta

Gräsmattan är en viktig del av trädgården. Här leker barnen, man kan sitta på en filt och fika och det är underbart mjukt och skönt att promenera barfota på sin gräsmatta. Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på om du ska köpa gräsfrö och så din egna gräsmatta.

Gräsmattan är viktig i nästan alla trädgårdar. Välj rätt gräsfrö och gör ett bra förarbete för bästa resultat.

Ett bra förarbete ger en bra gräsmatta

Innan du sår ut ditt gräsfrö så behöver du förbereda jorden. Rensa bort så mycket ogräs, stenar och rötter som du bara kan, och kratta och jämna ut jorden. Även om detta kan kännas tråkigt så är det viktigt att du är noggran. Ju bättre förberedelser du gör desto bättre blir din gräsmatta.

Välj rätt gräsfrö

Det finns flera olika sorters gräsfrö, och vilken sort som passar bäst för dig beror på vilken gräsmatta du vill ha. Det är skillnad på om man är en aktiv barnfamilj med flera barn som spelar fotboll på gräsmattan, eller om man är en lugn familj som vill ha en lättskött gräsmatta vid sommarstugan, där man inte behöver lägga så mycket tid och kraft på att sköta den.

Det finns som sagt flera olika sorters gräsfrö att välja bland, och här kan du läsa om de olika sorterna. Vad de är bra till och vilka förutsättningar de vill ha:

Här kan du läsa om och köpa gräsfrö.

Om gräsmattan används och slits mycket så rekommenderar vi gräsfrö som ex Villa eller Villa Plus. De tål slit och håller även när barnen spelar fotboll.

Att så gräsmattan

Doseringen är viktig när du sår din gräsmatta. Olika sorters gräs räcker till olika stor yta, och ett bra knep när du sår är att uppkatta hur stor en yta är och räkna ut hur mycket gräsfrö den ytan behöver.

Exempel: Om du ska så en yta som är ca 200 kvm med Gräsfrö Villa plus så kan du läsa att 1 kg räcker till ca 40 kvm. Om du beställer 2 st 3 kg förpackningar så får du så det räcker och blir lite över om du behöver kompletteringsså efteråt. Börja med att stega upp en yta som är ca 40 kvm. Då vet du att den ytan ska ha ca 1 kg gräsfrö. Sedan ska det vara lika mycket över resten av ytan.

Enklast är att gå fram och tillbaka och kasta ut gräsfröt med långa vida kast. Gå sakta och sprid det ordentligt.

När du sått klart behöver fröerna myllas ner i jorden. Bäst är att rulla en vält över sådden. Om du inte har tillgång till en sådan kan du försiktigt dra en lövräfsa över jorden så att den myllas lite lätt. Gräsfröerna ska inte täckas utan bara komma ner lite och få bra kontakt med jorden.

När du sår gräsfrö ska du kasta ut fröerna med stora vida kast, ungefär som en solfjäder. 

Vattning

Sedan är det dags att vattna. Det tar normalt 2-4 veckor för gräsmattan att komma igång, och under den tiden behöver sådden hållas fuktig. Det nysådda gräset behöver inte vara blött men ska hållas fuktigt. Vattna efter sådd och sedan får du se hur vädret blir. Sår du på hösten får du god hjälp av daggen och kanske inte behöver vattna efter första gången.

Välj rätt tid att anlägga din gräsmatta

Bäst är att så gräsmattan på hösten. Då har ogräset mindre tillväxt och sådden hålls naturligt fuktig av daggen som kommer varje natt. Alternativt är att så på våren. Då kan du behöva vattna mer och risken för att ogräset växer snabbt är större, men det går fortfarande bra att så på våren.

Vi rekommenderar inte att du sår din gräsmatta på sommaren. Det kan bli gassande sol och då bränner det nysådda gräset fort. Om du måste så en mindre yta under sommaren så var noga med att skugga (ex med fiberduk) och att vattna regelbundet. Kanske även mitt på dagen.

Att klippa första gången

Som sagts ovan tar det normalt 2-4 veckor för gräset att komma igång. Sedan är det dags att klippa för första gången. Viktigt är att du inte klipper för lågt de första gångerna. Gräset ska bara toppas. Då börjar rotsystemet förgrena sig och du får en tätare och mer slittålig gräsmatta. Efter ett par försiktiga klippningar kan du sedan börja klippa din gräsmatta i den höjd du vill ha den.

Lycka till med att så dina gräsfrö och anlägga din gräsmatta. Har du några frågor får du gärna höra av dig till oss på Simbadusa.

2020-09-13 10:37

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan