• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Krolliljor är underbara

Krolliljor är underbara

Krolliljan är en fantastisk lilja

En exklusiv skönhet i vitt eller purpur. Så kan man beskriva krolliljan! På latin heter den Lilium Martagon och som vild lever den i södra Europa, Turkiet, Kasakstan, västra Kina och Sibirien. I Sverige kan vi njuta av krolliljan som en vacker lök som planteras på hösten och blommar nästa sommar. Trivs den bra så återkommer den i många år.

I Sverige har krolliljan odlats länge. Förr fanns den i många slottsträdgårdar och som torpare ansågs det fint att ha denna lilja i sin rabatt. Nu räknas den som en kulturväxt.

 

Krolliljan blir ca 1.5 meter hög och finns i två färger. Dels den purpurrosa varianten som är lite vanligare och dels den vita som på latin heter Lilium Martagon Alba. Båda färgvarianterna får mycket vackra blommor där kronbladen krullar sig uppåt.

När du ska odla krolliljor så är det bra om du planterar dem i september-oktober. På så sätt hinner de rota sig innan kälen kommer. I södra Sverige brukar det gå att plantera en bit in i november. Plantera lökarna ca 1 dm djupt och med den spetsiga ändan uppåt. Bäst trivs de i väldränerad jord som kan torka upp lite på sensommaren. Krolliljor vill inte stå blött!

När det gäller sol eller skugga så är krolliljan inte lika nogräknad, och det är en av höstlökarna du kan plantera även där det är skugga delar av dagen. Den trivs ändå och ibland kallas den till och med för skugglilja.

Att köpa krolliljor

När du ska köpa krolliljor så försök beställa så tidigt som möjligt. Helst redan i september så du hinner plantera lökarna i god tid. Titta gärna hur stora lökarna är när du beställer. De bör vara minsta storlek 12+ men ju större lök du får tag på desto mer växtkraft får plantan.

Här hos oss på Simbadusa kan du köpa både vit krollilja och purpurrosa krollilja. Båda sorterna kommer från den fantastiska holländska lökfirman Sam van Schooten. En mindre firma som specialiserat sig på vackra och ovanliga lökarväxter.

Förökning

Krolliljor är svåra att föröka och kostar därför mer än andra liljor. Om du vill kan du själv så frö och få fram dina egna lökar, men räkna med att det tar flera år innan du har plantor som är tillräckligt stora för att blomma. Du kan även ta loss några av de yttersta lökfjällen från en lök och placera dessa varmt och fuktigt. Ex i en plastpåse med lätt fuktig jord eller perlit, och sedan lägga påsen ovanpå kylen. Blås upp påsen ungefär som en ballong så det blir mycket luft i den. Öppna ibland och kolla så det inte möglar. Med rätt förutsättning växer det sedan ut små minilökar på fjällen och efter några veckor kan du plantera dessa i en kruka.

Sjukdommar hos Krolliljan

Som med alla växter så kan även krolliljor få sjukdomar. Står den för blött så kan det vara Gråmögel som kommer. Det ser du genom att det blir fläckar på bladen. Ta bord de delar som är drabbade och försök dränera bättre kring växtplatsen.

Bladlöss kan drabba de flesta växter. Ta bort alla du hittar och om det behövs kan du spruta växten med medel som innehåller pyretrum.

Vanligaste sjukdommen hos Krolliljor är nog ändå Liljebaggarna som tillsammans med sina larver gärna äter på växterna. Liljebaggar övervintrar i jorden och kommer fram på våren då de lägger ägg och börjar äta. När äggen efter ett tag kläcks till larver så äter även de. Bästa sättet att bli av med liljebaggar är att regelbundet under våren plocka bort både baggarna och larverna. Gör det till en vana att varje morgon titta till dina krolliljor så får du förhoppningsvis snart koll på skadedjuren.

Avslutningsvis kan sägas att krolliljor är fantastiska liljor som vi varmt rekommenderar. Om de trivs (står på ett ställe där de får lagom med sol och där det torkar upp under sensommaren) så ger de dig rikligt med blomning och glädje under många år. Lycka till!

 

2020-08-27 21:23

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan