• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård Att omskola små plantor

Att omskola små plantor

När dina fröer har grott och ett par bladpar (inte bara de första bladen utan även 2-3 par till) börjar det bli dags att omskola de små plantorna så att de kan fortsätta växa. Varje planta i sin egna lilla kruka.

När din odling börjar bli trång är det dags att omskola

Börjar det blir trångt i dina sålådor? Då är det dags att plantera i större kruka.

Här är några saker som är bra att tänka på:

Vattna igenom din sådd en stund innan du ska plantera om. Det är lättare att jobba med fuktig jord än med torr jord.

Ta försiktigt loss varje liten planta. De är ömtåliga och du vill akta både plantan och roten. Ta gärna med så mycket jord som möjligt från den första sådden. På så sätt skyddar du rötterna bättre. Om plantan har ett par rötter som blivit extra långa kan du klippa av dessa. Då förgrenar sig rotsystemet bättre och plantan sätter många fler rötter.

Pluggplantor från en pluggbox

Har du sått dina fröer i en pluggbox är det enkelt att trycka ut de små plantorna och sedan plantera om dem i större krukor.

Fyll den nya krukan med näringsrik jord (inte såjord som du använde när du sådde). Plantera sedan en liten planta i varje kruka. Har du sått i torvbriketter så flyttar du hela briketten och planterar ner den i den större krukan.

Använd gärna sticketiketter när du har planterat om dina plantor. Då blir det mycket lättare att hålla koll på vilken sort som är vilken. Om du till exempel har flera olika sorters tomater så ser de små plantorna ofta väldigt lika ut, och det är först när tomaterna kommer som du ser tydlig skillnad på vilken sort det är. Och då underlättar det mycket om du använder sticketiketter och märker upp varje kruka. 

Placera sedan de nya plantorna ljust och svalt. Detta för att de ska bli kraftiga plantor. Ofta brukar det vara bäst med en temperatur på ca 15 grader, men läs på baksidan av fröpåsen för säkerhets skull. (Om de istället står mörkt och varmt så blir de långa, rangliga och svårhanterliga). Eventuellt kan du behöva extraljus, men nu på våren kan det räcka med ett soligt fönster. Kom ihåg att stänga av elementet om du har ett sådant vid fönstret. Har du tillgång till uterum eller liknande så är det perfekt, men tänk på att de små plantorna är känsliga för kyla.

En del växter behöver planteras om ett par gånger i allt större krukor. Du gör på samma sätt varje gång. 

Tomater ska planteras djupare varje gång du planterar om dem. De bildar nya rötter utefter den del av stamman som hamnar under jorden, och blir på så sätt både kraftigare och får ett bättre rotsystem.

En planta i varje kruka så växer de bättre. Tomater planteras djupare varje gång de planteras om.

Det tar någon vecka innan plantorna har etablerat sig i sin nya kruka och börjar växa igen.

Lite senare (beroende på var i landet du bor) så är det dags att plantera ut växterna. Innan du gör detta så bör du avhärda dem först. Det gör du genom att du sätter ut dem på morgonen och tar in dem på kvällen. Gör det några dagar eller helst en vecka så hinner de vänja sig vid väder och vind som finns ute.

Bra att ha när du omskolar är plastkrukor eller torvkrukor, odlingstråg och sticketiketter. Du hittar dessa tillbehör och många andra bra saker i vår avdelning med förodling

2020-03-29 09:30

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan