• Snabba leveranser
  • Trygg betalning
  • Fri frakt över 800:-
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms
Meny
Trädgård  Växtbelysning

Växtbelysning

Tips om växtbelysning!

Många växter behöver förodlas inomhus innan du planterar ut dem på våren. Paprika, chili, tomater och pelargoner är några exempel. Dessa växter lever naturligt längre söderut, där dagarna är längre och ljuset starkare än vi har i Sverige under vintern. För att plantorna ska hinna växa och ge skörd en svensk sommar behöver de förodlas inomhus först, och för att få kraftiga plantor så är ljuset viktigt. Då är växtbelysning ett bra alternativ.
 
Modern växtbelysning använder LED lampor. Det innebär att elkostnaden bara är några kronor om dagen. Hållbarheten är dessutom enormt bra. Om lampan är tänd 17 timmar om dagen, varje dag år runt, så håller den i mellan 5 och 10 år!

Växtbelysning
Att förodla under växtbelysning innebär att du inte måste ha dina odlingar i fönstet.

Det finns flera fördelar med växtbelysning: 

Med växtbelysning får du kraftigare plantor än om du bara har din förodling i fönsterkarmen. Du kan även odla där det inte finns fönster. Även om naturligt ljus är att föredra så kan du förodla dina växter enbart med modern växtbelysning. Den har rätt våglängd så du kan till och med ha din odling i en garderob!
När du inte använder belysningen för dina förodlingar, ex på hösten och vintern, kan du odla groddar, mikroblad och kryddor. Tänk vilken lyx att kunna skörda egna, färska kryddor inomhus på vintern. Eller klippa av lite solrosskott på smörgåsen. Basilika, citronmeliss, dill, oregano och persilja är exempel på kryddväxter som inte kan odlas inomhus i vanliga fall. Men det går utmärkt om du använder din växtbelysning.

Odla kryddor inomhus, basilika
Färsk basilika i november.

Växtbelysningen ska sitta nära växterna

Viktigt är att du placerar din växtbelysning nära dina odlingar. Växterna vill ha mycket ljus. Förr i tiden fick man vara försiktig då de gamla lamporna blev varma och kunde bränna växterna. Men modern LED belysning blir nästan inte varm alls. Perfekt då du förodlar växter. De flesta sorter vill nämligen stå ljust och svalt.
Belysningen bör vara tänd 14-16 timmar per dag om växterna även får naturligt ljus, och 16-18 timmar om växtbelysningen är den huvudsakliga ljuskällan. 

Övervintra dina favoriter med hjälp av växtbelysning

Ljust och svalt. Det är ofta det svaret man får när man frågar hur exotiska växter helst vill ha det under vintern. Men det är lättare sagt än gjort. Dagsljuset är ju svagt på vintern, och många växter tappar sina blad. Att övervintra olivträd, pelargoner och andra ljuskrävande växter är inte så lätt om man inte har ett uterum med lite värme på. Men med en växtbelysning blir det mycket lättare. Då får plantorna det ljus de behöver.

Köpa växtbelysning för att övervintra olivträd
Växtbelysning kan ofta vara skillnaden mellan kala grenar och gröna växter när du övervintrar dina olivträd.
Till sist - Tänk på att även om du kan odla inomhus året om så bör du ändå anpassa starttiden för din förodling till när du vill plantera ut växterna. Om du sår dina tomatfröer i januari så får du väldigt stora plantor att ta hand om innan du kan plantera ut dem (om du inte har lite värme på i växthuset eller bor i södra Sverige). Men när du börjar din förodling så kan vi lova att du får mycket kraftigare plantor om du även använder växtbelysning.

Här kan du köpa växtbelysning.

Tack till Nelson garden för info, bilder och bra produkter.
2018-01-21 19:59

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan